04:00 - 08. juli 2011

Menn som elsker kvinner

Mircea Cartarescu dissekerer sitt erotiske begjær og minner oss på hvilken formidabel forfatter han er.

Fra Elle: Man skal aldri helt avskrive oppdragsdiktningen - de fleste av fortellingene i Mircea Crtrescus Hvorfor vi elsker kvinnene er opprinnelig publisert i rumenske Elle. Foto: Cato Lein

«Hva gjorde det vel ham at kjærligheten var flyktig - hans egen var så sterk,» heter det et sted i Marcel Prousts fortelling om Monsieur Swann og Odette. «Han lekte med denne sørgmodige stemningen, han følte den stryke henover seg, men som et kjærtegn som bare gjorde bevisstheten om hans egen lykke enda dypere og enda mer sødmefylt.»

Menlankolien. Disse linjene fanger både stilen og stemningen i Mircea Cartarescus seneste utgivelse på norsk, en liten samling fortellinger med tittelen Hvorfor vi elsker kvinnene. De er skrevet fra Swanns synsvinkel, kunne man si, med den middelaldrende mannens distanse og erfaring, som likevel aldri helt klarer å demme opp for melankolien som pipler frem mellom linjene.

De fleste fortellingene er opprinnelig publisert i rumenske Elle, noe som gir assosiasjoner til en annen forfatter Cartarescu gjerne sammenlignes med, nemlig Jorge Luis Borges, og de tekstene han skrev for damebladet El Hogar på 1930-tallet. Mens Borges’ artikler handlet om litterære fenomener og forfattere som T.S. Eliot og Virginia Woolf, skriver imidlertid Cartarescu om det som vel er Elles hovedtema også i Romania: kvinner.

Annonse