Annonse
19:17 - 24. november 2011

Materialtretthet

Selv en spinkel og kaotisk bok om punken inneholder sprengstoff.

Norsk postpunk: Hardcore blir tildelt rollen som traurig sosialrealisme, mens resten av postpunken er avantgarden i Trygve Mathiesens bok. Her er The Aller Værste! anno 1980. Fra venstre: Harald ørn, Lasse Myrvold, Chris Eriksen, Ketil Kern og Sverre Knudsen.
Annonse

Trygve Mathiesens forrige bok, Tre grep og sannheten. Norsk punk 1977–80 gjenoppvekket gamle traumer og restartet gamle debatter. I denne avisen ble det blant annet påpekt at Mathiesen slavisk fulgte den klassiske punk-mytologien, med 1976–77 som en slags nulltime hvor punken står opp som en fugl føniks fra en utbrent askehaug av et musikkliv.

Ok, nå har Morgenbladets egen Topp 100-kåring vist at Mathiesens syn her har seiret, i hvert fall blant norske artister: Nesten ikke noe rock fra pre-punkperioden er inne på en liste som renner over av åttitallsmusikk.

Trygve Mathiesen kan med andre ord stå på sitt, han er blant historiens vinnere. Foreløpig. For nå er oppfølgeren til Tre grep og sannheten her, Fra hardcore til a-ha. Norsk postpunk 1980–85, og kranglene er blitt enda mer høyrøstede denne gangen. Og igjen ser vi det emosjonelle engasjementet i egen ungdomstid, viktigheten av å få ha den definerende rollen, bokstavelig talt skrive sin historie selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.