Annonse
20:51 - 10. november 2011

Mannen uten egenskaper

Howard Jacobson graver vittig, smart og intenst i hva det vil si å være jøde. I norsk oversettelse blir han blek.

Annonse

Hva er det med jødene – med alle tenkerne, kunstnerne og forfatterne? Hva er det med Woody Allens romantisk overspente New York-miljøer, og Jerry Seinfelds treffsikre nittitallshumor? Hva er det med Larry David, Saul Bellow, Philip Roth, Lionel Trilling, Supermann, Harold Bloom, Arthur Miller og Rahm Emanuel? Hvorfor knytter vi adjektivet «jødisk» til noe subtilt, godt tenkt, motsetningsfylt eller ganske enkelt morsomt?

For de av oss som er like innvevd i arbeidene til det tyvende århundrets jødiske giganter som i Ibsen og hans norske kanonkolleger, er det dette som er «jødespørsmålet». Slik er det også for Julian Treslove, helten i Howard Jacobsons nye roman.

Romantiske idealer. Romanen åpner med at 49 år gamle Julian går hjemover etter en kveld med to gode venner, jevnaldrende Sam Finkler og deres gamle lærer Libor Sevcik, en åndelig slektning av Saul Bellows Artur Sammler fra Mr. Sammler’s Planet (1970). Begge vennene er jøder og er nokså nylig blitt enkemenn. Treslove er sykelig opptatt av romantisk sorg, og mennesker som kjenner ham tenker «seg om to ganger før de [ber] ham komme til et dødsleie eller i en begravelse».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse