Annonse
04:00 - 27. mai 2011

Jeg, en elsk, be-elsket

Modernistlegenden Velimir Khlebnikovs dikt er fantasirike og fabulerende, uhøytidelige og medmenneskelige.

Russisk modernist: Å lese Velimir Khlebnikov er å bli minnet om fantasiens evne til å gjenoppfinne virkeligheten.
Annonse

En av de merkeligste og mest originale stemmene i russisk modernistisk lyrikk foreligger nå på norsk. Velimir Khlebnikov (1885–1922) var futuristen som forkastet futurismen, amatørlingvisten som ville skape et universalspråk, tallmystikeren som ville beregne historiens gang metodisk. I løpet av sitt korte liv skrev han politiske manifester, gjorde ornitologiske feltstudier, reiste som «russisk dervisj» i Iran og ble en ledende skikkelse i den kunstneriske avantgarden i St. Petersburg. Khlebnikov var lenge et relativt ukjent navn. Han publiserte svært lite mens han levde, og under Stalin ble han skjøvet til side til fordel for futuristkollegaen Vladimir Majakovskij. Først de siste tredve-førti årene har man «oppdaget» ham, i Russland og internasjonalt.

Tørrvittig og surrealistisk. Tidens ingenkonge er et lite, men svært variert utvalg av Khlebnikovs poetiske tekster. Her er mytisk-patriotiske dikt («Krigssang»), eksperimentelle «lydmalerier» («Flirebesvergelsen») og desillusjonerte antikrigsdikt («Krigen i musefella»). I tillegg finner vi et langt prosastykke som bare kalles «Forslag», en serie surrealistiske teser for et utopisk samfunn.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste