Annonse
15:42 - 22. desember 2011

Fransk krigskunst

Årets Goncourt-vinner forteller det voldelige Frankrikes historie, fra Indokina til dagens urolige forsteder.

Broket armé: Frankrikes militære i Indokina besto, ifølge årets vinner av Goncourt-prisen, av aristokrater, tapere, kunstnere og drittsekker, og hadde som eneste oppgave å «klare seg».
Annonse

Med den store krigsromanen Les Bienveillantes («De velvillige») dannet fransk-amerikanske Jonathan Littell presedens da han som debutant vant den prestisjetunge Goncourt-prisen i 2006. Årets franske prisvinner Alexis Jenni er også debutant og forteller historien til Victorien Salagnon, en soldat og maler som inkarnerer et Frankrike som ikke bare er vakkert, men også konstant i krig.

På en bar i Lyons forsteder treffer den navnløse fortelleren Salagnon for første gang. Han han ser en eldre mann som leser avisen alene ved sitt bord i et ellers fullsatt lokale. Fra baren ropes det: «Du ser mannen med avisen som tar hele plassen? Det er en Indokina-veteran, og der nede gjorde han ting.» Salagnon med de isblå øynene svarer med et smil og en lakonisk kommentar, før han leser videre.

En merkelig hær. L’Art francais de la guerre («Fransk krigskunst») fortelles delvis fra nåtiden, delvis fra fortiden. Boken er delt inn i syv samtidige «kommentarer», fortalt av den navnløse, og seks «romaner» som forteller Victorien Salagnons historie. Frankrikes moderne krigshistorie males presist og gruoppvekkende, hele veien fra andre verdenskrig, Indokina, Algerie og til dagens sosiale uro i forstedene, hvor et militarisert politi i denne romanen kriger mot underpriviligert ungdom. Volden i boken er ekstrem. Særlig beskrivelsene av de franske fallskjermjegernes tortur i Alger er smertefull lesning.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse