Annonse
04:00 - 24. juni 2011

EU-kamp med avsagd hagle

Hardt prøvede EU har nå også fått Hans Magnus Enzensberger på nakken. Kanskje eurokratene finner trøst i at tyskeren er så upresis.

Holder på: I en alder av snart 82 er Hans Magnus Enzensberger fremdeles i full sving. Foto: Scanpix
Annonse

Hans Magnus Enzensberger er en av Tysklands mest kjente forfattere og debattanter. Han sliter også med merkelappen «norgesvenn» fordi han bodde her i noen år på 50- og 60-tallet og i 1984 æret og næret vår kjente narsissisme med boken Norsk utakt.

I en alder av snart 82 er Enzensberger fremdeles i full sving. I år har han bidratt med noe som vel er et essay, et kort, feiende angrep på Den europeiske union.

Første kapittel er en slags hommage til alt EU tross alt har utrettet: Medlemslandene har fått langvarig fred, det er blitt lett å reise og handle på tvers av grenser, distriktene har fått veier og forskningsinstitusjoner, mektige selskaper og karteller er tvunget i kne på en måte nasjonalstater aldri kunne ha gjort alene, og så videre. Enzensberger følger altså ikke den norske nei-siden i at alt ved EU er galt og dessuten vondt ment, men flere punkter på skrytelisten kunne godt ha vært problematisert.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.