Annonse
04:00 - 12. august 2011

Et loddent sveip gjennom evolusjonen

Jared Diamonds historiekåserende talestrøm er ustoppelig og underholdende. Men han har ikke det fjerneste begrep om hva en vitenskapelig forklaring er.

Materialistisk historie: Jared Diamonds hovedtese er at den hvite manns aktuelle, globale overtak skyldes den overlegne tilgangen på proteiner og karbohydrater - pluss en hær med virus og bakterier. Rekonstruksjonen på bildet er skapt på bakgrunn av den over 5000 år gamle mumien Ötzi, som ble funnet i 1991. Mer av ham kan man se på Historisk museum i Oslo der utstillingen Ötzi - ismannen fra Alpene åpnet 5. august. Foto: Andrea Solero/Scanpix
Annonse

Her i skogkanten har jeg alltid lurt på hva fuglene gjør når de ikke er på jakt etter føde. Tilsynelatende er hele deres døgn fylt av letingen etter smågnagere, fisk, mark, fluer eller frø. Særegent for menneskedyret er hvilepausene som blant annet sikres av klasseforskjellene og arbeidsdelingen i mer kompliserte samfunn. Hva om vi var som fuglene og aldri tenkte på noe annet enn mat? Sex og mat er selvsagt nødvendige betingelser for menneskeartens fortsettelse. Men er det også tilstrekkelige betingelser for å utfolde de særegne menneskelige evner? Kan jakten på neste måltid forklare alt det mennesket har foretatt seg i historien? Er det størrelsen på spiskammeret som har avgjort fordelingen av makt og avmakt?

Proteiner. Jared Diamond var en gang en aktet ekspert på fuglelivet i Ny-Guinea. Men det var ikke nok for ham. I de senere årene har han kastet seg over biologiens betydning for menneskehetens utviklingshistorie helt allment. Hans mest leste bok Guns, Germs and Steel (1997) vant Pulitzer-prisen og ble en populær fjernsynsserie i USA.

Nå foreligger boken på norsk med et velvillig - kanskje noe for velvillig - forord av Thomas Hylland Eriksen som setter boken inn i resten av Diamonds forfatterskap og trekker sammenligninger med andre historikere og antropologer som har hatt en svakhet for store sveip. Riktignok greier ikke vår hjemlige antropolog å holde ironien i tømme - han sier at Diamond stiller mange interessante spørsmål. Svaret er imidlertid alltid proteiner. Men beundringen for fagfellen er likevel åpenbar.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste