Annonse
15:44 - 22. desember 2011

En engelsk observatør av klasse

Alan Hollinghurst skriver som om han var den selvfølgelige arvtager etter E.M. Forster eller Henry James.

Utelatt: Alan Hollinghurst vant Booker-prisen i 2004. I år ble samme jury kritisert for å ha utelatt Hollinghurst fra nominasjonene. Kanskje finnes likevel grunner til at boken ikke nådde opp.
Annonse

Briten Alan Hollinghurst (f. 1954) publiserte sin første roman The Swimming-Pool Library i 1988, og siden har det bare kommet fire til. Til gjengjeld har disse vist seg verdt å vente på, og spesielt The Line of Beauty (2004) må være en av de mest velskrevne og mest gjennomført tilfredsstillende engelske romaner de siste tjue år, eller, for den del, siden Forsters og Woolfs og Lawrences dager. Hollinghurst skriver da også som om han var den selvfølgelige arvtager etter Forster eller Henry James, med utsøkte setningsbygninger, Oxford-utdannelse båret lett og ledig, og et litterært vidd fleksibelt nok til å kunne glasere alt alvor med anstrøk av ironi og all humor med genuin erkjennelse.

Fascinsjon og avsky. Ingenting av dette hindrer ham imidlertid i å være helt til stede i sin egen tid, og i The Line of Beauty stemte absolutt alt: Romanen var et briljant satirisk portrett av England på 1980-tallet, sett med blikket til en ung middelklassegutt som etter endt grunnutdannelse i Oxford får innpass i en familie fra den sosiale og politiske eliten. Denne betrakter han deretter med akkurat den rette blanding av ubehjelpelig fascinasjon og intelligent avsky, mens han endelig også skal begynne å leve ut sin tilbakeholdte homoseksualitet og ellers teste alt annet av fristelser den nye tilværelsen og det nye tiåret byr på.

Som ingen annen i sin generasjon, har Hollinghust skrevet homofile romaner som om det var en selvfølge, uten at homoseksualiteten derved behøver å gjøres til sentralt tema eller problem. Den bare er der, i hver setning.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse