Annonse
13:46 - 16. desember 2011

Alle opprøreres far

Spartacus får godt skussmål i en bok om en av antikkens mest legendariske skikkelser.

Legenden: Voltaire omtalte Spartacus’ opprør som den eneste rettferdige krigen i historien. I 1960 kom Stanley Kubricks film med Kirk Douglas i hovedrollen (bildet).
Annonse

Disse amerikanerne. De kan dette med å popularisere. Og disse britene. De kan få sagt det: Når engelske Tom Holland, også han kjent for sine populærhistorier fra antikken, skriver bokanmeldelse av sin amerikanske kollega Barry Strauss’ bok om Spartacus, heter det at boken har «spenningsnivå som en thriller». Slikt lokker ikke meg, må jeg innrømme. Men boken om Spartacus og slaveopprøret har heldigvis flere kvaliteter.

Spartacus døde i år 71 før vår tidsregning, altså 22 år før Julius Cæsar krysset Rubicon og gikk mot Roma, og dermed startet borgerkrigen som skulle gjøre ende på den romerske republikken og bringe keisere til tronen i hundrevis av år. Da Spartacus falt, hadde han kjempet i over to år mot Romerrikets styrker, i det som var det overlegent største slaveopprøret i antikken. Såpass vet vi. Men ellers er det ikke så mye vi vet – og det beste ved Barry Strauss’ bok er at han aldri lar leseren miste av syne de mange uvisshetene i historien. Fremfor alt gir den et interessant blikk inn i historikerens arbeid med kilder og hypoteser. Dette er sjeldent for en populærinnføring, og fortjener ros.

Vellykket surfing. Det finnes et vell av bøker som presenterer temaer fra antikkens historie for et bredere publikum. Den som kjenner denne sjangeren, vil også kjenne til teknikkene Strauss bruker for overhodet å få stoffmengden til å ese ut til boklengde: Ved hvert eneste årstall, navn eller begrep kommer det digresjoner, gjerne til fakta som er velkjente for de antikt innvidde. Slik handler boken om mer enn bare Spartacus. Den handler kort sagt litt om alt, så lenge dette altet har en ørliten tilknytning til noe ved hovedpersonen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse