Annonse
15:16 - 22. desember 2011

Å hevde en annen virkelighet

Det er adskillig vanskeligere å finne alvorlige hull i den oversatte litteraturen i dag enn for to-tre tiår siden.

Overraskende debut: Dorothee Elmigers første roman er foreløpig ikke oversatt til norsk, men for de som ikke leser tysk, kan den skaffes i fersk svensk versjon.
Annonse

Idet jeg leter etter en god skjønnlitterær bok som ikke er oversatt, tenker jeg at vi muligens lever i oversettelses-paradis. Det er nemlig vanskelig å finne betydelige bøker som ikke er oversatt. Ta for eksempel mine to største leseropplevelser i år, A Visit From the Goon Squad av amerikanske Jennifer Egan og There but for the av skotske Ali Smith – da jeg undersøker, viser det seg at begge kommer på norsk til neste år. Av og til burde vi, norske lesere, sende blomster til redaktørene for oversatt litteratur.

Da jeg var redaktør for tidsskriftet Vinduet på 1980-tallet, introduserte jeg et ikke-oversatt forfatterskap i hvert nummer. Det bød ikke på problemer, det var mange kandidater å ta av. I dag er det atskillig mer vrient å finne alvorlige hull. Tenk bare på de siste tiårs heroiske serier fra Bokklubben – Verdensbiblioteket og Århundrets bibliotek – eller på Kolon, Vita, Pan, Nova, de store forlagenes serier opp gjennom årene.

Man kan kanskje gå rundt og irritere seg over at en bestemt bok av en forfatter, som Don DeLillos Libra, ikke er oversatt, men så, i år, står den plutselig der i bokhandelen, 23 år etter sin utgivelse, Vekten, upåklagelig oversatt av Knut Johansen. Til og med kubanske José Lezama Lima, Paradiso fra 1966, som jeg kunne sverget på at aldri ville bli oversatt, lå gud hjelpe meg der i 2002, takket være trollmannen Kjell Risvik. (Det eneste jeg venter på nå, er meksikanske Fernando del Pasos Palinuro de México, fra 1977.)

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.