Annonse
09:56 - 08. november 2011

30 år med ymse prosa

Jon Fosse innså at han var dikter og spelemann og sluttet med essayistikk og artikkelskriving. Men så lett slipper man ikke unna sin fortid: Nå utkommer hans essays i samling.

Ser mot det høye: Jon Fosse har vendt seg mot den gnostiske tradisjonen innen kristendommen, men er forsiktig i sine tekster om det guddommelige. «En utroper av inderlighet er en idiot,» forklarer forfatteren, men «vi kan ikke hjelpe for at vi har ånd noe mer enn vi kan hjelpe for at vi har kropp». Foto: Siv Dolmen
Annonse

Jon Fosse tar imot i sitt nye hjem Grotten, Statens æresbolig for kunstnere. Han er nøye med å presisere at han ikke er flyttet inn: Statsbygg og Riksantikvaren skal gjøre sitt.

Han står tålmodig under forskjellige lysinnfall på flere steder i huset, mens fotografen jobber. Men det er en skyfri høstdag i Oslo, og Fosse vil heller gjøre intervjuet ute. Han har satt av godt med tid, og det er bra, for vi skal snakke om en bok som ville vært et helt livsverk for andre: Bunken med ark det handler om er nesten 600 sider essayistikk, ganske imponerende for en forfatter som insisterer på at han egentlig sluttet med sakprosa for lenge siden.

Så hvorfor begynte han med det? Som for så mange startet det med å studere makten og ikke like det man ser.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse