20:43 - 10. november 2011

I dødsskyggens dal

David Grossman viser sitt format som forfatter i en stor familieroman med hardtslående historiserende og rått politiske undertoner.

Personlig bakgrunn: David Grossmans nye roman følger en soldats familie. Forfatteren mistet selv sin sønn i 2006, under omstendigheter svært lik dem som beskrives i romanen. Foto: Erlanger Poetenfest

For 250 år siden stilte biskopen og filosofen George Berkeley et finurlig spørsmål: Hvis et tre faller i skogen og ingen hører det falle, har det da laget noen lyd?

I David Grossmans nye roman, En kvinne som flykter fra budskapet, møter vi den israelske tobarnsmoren Ora, som setter spørsmålet på en ekstrem prøve under den andre intifadaen like etter årtusenskiftet. Hennes yngste sønn Ofer er akkurat ferdig med tre års militærtjeneste, og moren har allerede pakket sekken: Hun vil ta med seg sønnen på en vandring i Galilea, for å gjenknytte bånd som er blitt løsere, tross hennes enorme kjærlighet til ham.

Men idet Ofer kommer hjem, forteller han at han isteden har meldt seg frivillig til enda et siste oppdrag. Ora, som har regnet dagene, får altså litt livs største gave – at begge sønnene hennes har overlevd militærtjenesten – snappet bort i det samme øyeblikket hun skulle motta den.

Annonse