Annonse
04:00 - 28. oktober 2011

Beretninger om beskyttelse

Det hviler en aura av splendid isolation over Claus Beck-Nielsen der han vandrer fra krigssone til krigssone med sitt hvite flagg.

Risikohunger: Claus-Beck Nielsen har tatt sitt hvite flagg fra krigssonene hjem til trygge Danmark. Fungerer han som en representant for det utsatte mennesket, eller forblir det noe kokett over hans forsvinningsleker, spør Kari Løvaas. Foto: Beckwerk/Gyldendal
Annonse

Nielsens verdenshistorie utgjør med sine reportasjer og dagboksopptegnelser en oppsummering av den aksjonistiske reisevirksomheten til Das Beckwerk, alias kunstneren tidligere kjent som Claus Beck-Nielsen.

Initiert av 9/11 og med brodd mot amerikanernes krig mot terror, drar de to «eksemplariske europeerne» Nielsen & Rasmussen med sin demokratikoffert og sitt nomadiske parlament først til Irak, deretter til «frihetens fedreland» USA, før de reiser til Iran for å komme en amerikansk militærinvasjon i forkjøpet med en fredelig revolusjon.

Etter Iran forsvinner partneren Thomas Skade-Rasmussen Strøbech ut av historien. Nielsen drar nå til Afghanistan for å bivåne oppsetningen av hans eget teaterstykke Parlamentet. Verdenshistorien avsluttes i Egypt, der Nielsen oppklarer komplikasjonene omkring en gipskopi av ham selv – er det en ny Muhammad-karikatur?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.