Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Westergaards smil

Var Kurt Westergaard ironisk da han sammenlignet sin tegning med Mona Lisa?

Strid uten ende: Iranske aktivister brenner flagg utenfor den østerriske ambassaden i Teheran, i protest mot trykkingen av Muhammed-karikaturene 6. februar 2006. Foto: Vahid Salemi/SCANPIX
Annonse

Drapsforsøket på tegneren Kurt Westergaard viser at ettervirkningene etter den danske karikaturkrisen ennå ikke har lagt seg.

Den danskfødte statsviteren Jytte Klausen, nå professor i sammenlignende politikk ved Brandeis University i USA har nylig utgitt The Cartoons That Shook The World, en bok som etter alt å dømme blir stående som standardverket om karikaturstriden. På nøkternt akademisk vis bidrar boken til å forklare hvorfor vi ennå ikke er ferdige med denne striden.

Kuppet tolkningen. Våren 2006 mottok jeg et brev fra en eldre muslimsk kvinne i Sør-Afrika. Hun var en av mange muslimske informanter fra mine to sosialantropologiske feltarbeid i millionbyen Cape Town, hvor om lag ti prosent av befolkningen er muslimer. Hun skrev for å fortelle at hun i februar 2006 for første gang i sitt liv hadde deltatt i et demonstrasjonstog. Hun hadde «grått for profeten» under demonstrasjonen som samlet titusener av muslimer i et sommervarmt Cape Town. Slik uttrykte hun et responsregister som knapt nok har vært hørbart i den norske og europeiske debatten. Og det er ikke tilfeldig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste