Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Westergaards smil

Var Kurt Westergaard ironisk da han sammenlignet sin tegning med Mona Lisa?

Strid uten ende: Iranske aktivister brenner flagg utenfor den østerriske ambassaden i Teheran, i protest mot trykkingen av Muhammed-karikaturene 6. februar 2006. Foto: Vahid Salemi/SCANPIX
Annonse

Drapsforsøket på tegneren Kurt Westergaard viser at ettervirkningene etter den danske karikaturkrisen ennå ikke har lagt seg.

Den danskfødte statsviteren Jytte Klausen, nå professor i sammenlignende politikk ved Brandeis University i USA har nylig utgitt The Cartoons That Shook The World, en bok som etter alt å dømme blir stående som standardverket om karikaturstriden. På nøkternt akademisk vis bidrar boken til å forklare hvorfor vi ennå ikke er ferdige med denne striden.

Kuppet tolkningen. Våren 2006 mottok jeg et brev fra en eldre muslimsk kvinne i Sør-Afrika. Hun var en av mange muslimske informanter fra mine to sosialantropologiske feltarbeid i millionbyen Cape Town, hvor om lag ti prosent av befolkningen er muslimer. Hun skrev for å fortelle at hun i februar 2006 for første gang i sitt liv hadde deltatt i et demonstrasjonstog. Hun hadde «grått for profeten» under demonstrasjonen som samlet titusener av muslimer i et sommervarmt Cape Town. Slik uttrykte hun et responsregister som knapt nok har vært hørbart i den norske og europeiske debatten. Og det er ikke tilfeldig.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker