Annonse
04:00 - 12. februar 2010

Vitenskapens superkjempe

Albert Einstein skapte det moderne verdensbildet, men han ga seg ikke med det.

Ville ha én teori: Albert Einsteins sans for det estetiske, lengselen etter en enkel og «vakker» teori er en viktig årsak til hans popularitet; geniet er også høyst menneskelig. Bildet er fra en seilferie Lake Sarnac 1963. Foto: Scanpix
Annonse

Albert Einsteins bok Relativitetsteorien var en fakkelbok fra Gyldendal og kostet 12 kroner og 50 øre da den utkom på norsk i 1968. Boken var like far out som Jimi Hendrix’ dobbeltalbum Electric Ladyland, som kom det samme året: En ganske imponerende prestasjon tatt i betraktning at forfatteren ville vært modne 89 år gammel hvis han hadde vært i live.

Relativitetsteorien var det endelige, absolutte og uimotsigelige argument for at vitenskapen var et sted av undere. At den var fundamentalt sett interessant. At den handlet om erkjennelse på aller høyeste nivå. At den ga uforglemmelige øyeblikk av å forstå.

Fysikklærerens humor. Alt dette kom gjerne som en overraskelse på mange unge mennesker med bakgrunn fra en velmenende realfagspedagogikk som startet med det enkle, lett forståelige (og dessverre ganske kjedelige).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.