Annonse
04:00 - 15. oktober 2010

Tysk bokbombe

Tysklands mest omdiskuterte bok på mange år blir mer tvilsom jo lenger ut i generaliseringene forfatteren kommer.

Hisser opp Tyskland: Den tyske toppbyråkraten Thilo Sarrazin har skrevet en bok som gjør integrasjonen vanskeligere. Foto: Johannes Eisele/Scanpix
Annonse

Det er flere år siden en bok har vakt så stor oppsikt i Tyskland som Thilo Sarrazins Deutschland schafft sich ab («Tyskland avvikler seg selv»). Jeg sitter med et eksemplar i tiende opplag av en bok som utkom midtsommers i år. Oppmerksomheten skyldes delvis mannen, delvis påstandene.

Thilo Sarrazin er sosialøkonom, tysk toppbyråkrat, finansrådmann i Berlin fra 2002 til 2009 og medlem av styret for Deutsche Bundesbank. Selveste Angela Merkel har sagt at hun er rystet over boken, og at hans påstander er «totalt uakseptable». Nå er påstandene i seg selv ikke så oppsiktsvekkende. Le Pen, Fremskrittspartiet i Norge, Sverigedemokratene, Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti og en rekke andre politiske grupperinger har sagt mye av det samme i mange år. Men hvordan ville vi ha reagert om det viste seg at den norske sentralbanksjefen hadde skrevet Hege Storhaugs Rundlurt (2009)?

Tyskland må våkne. Sarrazin er statistiker og trekker tallkolonner fra mange forskjellige felt sammen for å sannsynliggjøre hva som vil skje med Tyskland i de neste generasjonene. Det han mener å ha oppdaget, er at sosialstaten råtner på rot fordi det ikke vil finnes penger til det statlige godhetsregimet. Mye av omsorgsstaten hviler på ønsketenkningen om at sosiale ordninger er midlertidig bistand for å løse kriser i den enkeltes liv, mens det viser seg at omsorgsavhengighet er både arvelig og smittsomt. Mangelen på evne til å ta ansvar for seg selv forplantes gjennom generasjonene.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste