Annonse
04:00 - 19. mars 2010

Terapi mot hysteri

En liten flis av en bok, men likevel: Ian Buruma er en klok og helbredende terapeut midt i Europas herjende identitetskrise.

Omslag Buruma
Annonse

Man kan si litt av hvert om den uopphørlige ordstriden om islam. Men avbalansert og presis er denne debatten definitivt ikke. Den er snarere eksaltert og minner sterkt om et kaotisk middagsselskap der ingen lenger sitter ved bordene, men alle har klatret opp på stolene for å fremføre sine monologer, med innbitt urokkelighet.

Og dette gjelder ikke bare her i Norge. Vi står overfor et alleuropeisk fenomen. Over hele kontinentet har flokker av journalister, professorer og samfunnsdebattanter – folk som ellers nyter respekt for sine saklige analyser og liberale sindighet – gått av skaftet i det som nå er en oppjaget, skingrende og ganske forvirrende, europeisk islamkakofoni.

Faglitterær blodoverføring. Det skulle derfor bare mangle at dette hysteriet ikke også nedfeller seg i det europeiske bokmarkedet. Jeg tviler på at noen har greid å holde tellingen, men til sammen må det ha utkommet hundrevis av bøker om europeisk samfunnsutvikling og islam bare de siste par årene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.