Annonse
04:00 - 22. oktober 2010

Siste kriger på prærien

Russell Means vil opprette en selvstendig republikk for USAs indianere, men får ikke neste generasjon med seg. De unge indianerne forsoner seg med hjemlandet.

Skjønn forening: Mens mange indianere på 1970-tallet gjorde opprør mot myndighetenes politikk, er det amerikanske flagget i dag integrert i dansen.
Annonse

Mission i Sør-Dakota: Det er som å stige ut av en tidsmaskin. Menn synger messende til taktfaste skinntrommer, en mosaikk av fjær og perlebroderier dekker dansegulvet. Alle generasjoner er representert her på Rosebud indianerreservat. Enkelte voksne synes å være på vei inn i en transe. Andre korrigerer barna som danser i utakt med trommene. Det er duket for powwow, indiansk dansefest, og 400 mennesker er samlet i landsbyens gymsal for å feire siouxindianernes kultur.

Med ett oppstår det uro i rekkene. Blikk utveksles, stemmer summer. En gammel indianer med fletter og cowboyhatt har ankommet, og det er ingen hvem som helst. Russell Means (70) er best kjent som tidligere leder av American Indian Movement (AIM), bevegelsen som på 1970-tallet protesterte høylytt mot amerikanske myndigheters indianerpolitikk. Flere år med demonstrasjoner og voldelige konfrontasjoner kulminerte i det såkalte opprøret ved Wounded Knee, stedet hvor den siste indianermassakren fant sted i 1890. I 1973 satte amerikanske myndigheter igjen inn hæren. Means ledet forsvaret av det symbolske stedet og holdt amerikanske soldater på avstand i over to måneder. I årene som fulgte fikk han mye av æren for å ha gjenreist indianernes stolthet.

I dag er situasjonen en ganske annen. Means behandles som en fremmed fugl på powwowen i Mission. Mange ser bort når han passerer, andre utveksler et par høflighetsfraser for gammelt vennskaps skyld. Hvorfor flokker ikke stammefrender seg rundt Means, helten fra 1970-tallet? Et dypdykk i indianerland anno 2010 kan gi svaret.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse