Annonse
04:00 - 16. april 2010

På benken med Willy Pedersen

Hvor mye må vi vite om mannen for å forstå forskeren?

Illustrasjon:Ellen Lande Gossner
Annonse

En høstdag i 2006 bestemte utenriksminister Jonas Gahr Støre seg for å følge journalistenes evige oppfordring og «gi litt av seg selv»: Han var på FN-møte i New York med VGs lørdagsmagasin på slep. Situasjonen inntraff i heisen: Brått begynte Støre å fortelle om hvor begeistret han var for Fleksnes. Det fine med denne scenen er at journalisten ikke legger skjul på hvor paff han blir når han blir overrumplet av personlig informasjon han slett ikke er ute etter.

I høst fikk vi også vite alt vi aldri har lurt på om Karita Bekkemellem og Karl Ove Knausgårds barndom. Med Willy Pedersen har endelig også akademia fått en mann som byr på seg selv: «Med utgangspunkt i sitt eget liv viser han hvordan egne erfaringer former en sosiolog,» skriver Universitetsforlagets magasin Klartekst om essaysamlingen En fremmed på benken.

Faktisk er det akkurat en slik bok jeg har ønsket meg. Men i min fantasi er det budsjettbyråkraten i finansdepartementet, den høyt gasjerte oljefondsforvalter, den allestedsnærværende politikkfortolker Arne Strand og selvsagt sentralbanksjef Svein Gjedrem som skriver for å gi oss innblikk i mennesket bak de tilsynelatende objektive konklusjonene. Men så fikk vi altså Willy Pedersen. En sosiolog, for de som er opptatt av sånt, blikket som formes, barndomsminnet hvis mening forskyver seg med nye erfaringer, de har egne ord for det – gjerne på tysk.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker