Annonse
04:00 - 10. desember 2010

Musikk uten kultur

Gjør musikk hjernen din sterkere? Eller er musikken bare en ostekake av lyd?

Illustrasjon: Einar T. Lukerstuen
Annonse

Dette er en bok om musikk, nevropsykologi og evolusjon. Jeg var avmålt da jeg satte meg til med den, men rettet meg fort og mer entusiastisk opp i stolen da Philip Ball, en ekstremt produktiv britisk forsker/vitenskapsjournalist/forfatter, nesten umiddelbart satte seg fore å vise hvordan evolusjonspsykologen Steven Pinker tar feil når han hevder at «music is auditory cheesecake».

Musikk, sier nemlig Pinker – en av heltene i programmet Hjernevask – kunne, i motsetning til språk, syn, sosial tenkning og kunnskaper om den fysiske verden, forsvinne fra menneskeslektens repertoar uten at det ville forandre vår levemåte. Musikken er ren nytelsesteknologi, «a cocktail of recreational drugs». Sier altså Pinker. Ball inntar straks en blid, formidlende posisjon: Dette er ikke noe å hisse seg opp over, slik mange har gjort, fordi de har oppfattet Pinker dit hen at musikk er noe menneskene burde kvitte seg med. Det sier han jo slett ikke. Derimot vil Ball altså gjerne vise at Pinker tar feil.

Det får han nok ikke helt til, sine over 400 sider til tross. Han beveger seg etter hvert ganske langt bort fra målsetningen om å delta i en debatt om musikk og evolusjon og går over til å presentere en lang rekke temaer, funn og eksperimenter fra forskning på musikkens virkning på hjernen, men også til å diskutere spørsmål jeg oppfatter som nokså musikkinterne. Noe kan opplagt sies å handle om verkanalyse, riktignok i en svært kondensert form.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.