Annonse
04:00 - 17. september 2010

Modernitetens arkitekt

Henrik Berggrens biografi om Olof Palme forteller historien om en modernitetens helt som var fast forankret i arbeiderbevegelsen: en mytisk figur i et ungt land. Per Olov Enquist har lest den.

Uredd svenske: Olof Palme ble, som Ingmar Bergman, mer berømt og elsket utenfor Sveriges grenser enn innenfor. Her er han fotografert i Salzburg i 1971. Foto: Imagno/Getty Images
Annonse

Hvem var egentlig Olof Palme? Og hva var egentlig hans ideologiske plattform?

Jeg kommer frem til at det er utgitt 22 bøker om ham. Dette er nummer 23. Tittelen på Henrik Berggrens monumentale biografi, Vidunderlige dager i vente, er ved første øyekast litt vel poetisk. Så leser jeg boken, og den stemmer stadig bedre. Historien om en fremskrittsoptimist. Et gjenskinn av opplysningens utviklingstro.

Mytisk skikkelse. Palme var ikke bare en sentral skikkelse i den epoken som er blitt kjent som «det korte nittenhundretallet» – 1914 til 1989. Han var – i Henrik Berggrens rolige, men samtidig strålende oppsummering – som ingen annen svensk politiker en som oppsummerte det 20. århundrets utviklingsoptimisme, tro på vitenskap og teknikk. Han ble en nesten mytisk skikkelse i et svært ungt land, et land som på slutten av 1800-tallet var et av de fattigste og mest tilbakestående i Europa: en riktig håpløs ansamling bondelandsbyer spredt ut over den nordeuropeiske jungelen. Så kom utbyggingen av velferdssamfunnet, det falurøde sosialdemokratiske slottet, det som vi har vent oss til å enten hylle eller sukke over. Der tok han fatt i noen korte tiår.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste