04:00 - 08. januar 2010

Ladet med historie

Doris Lessing knytter det ønskede og det virkelige livet sammen i romanen Alfred og Emily.

Minnestyrke: Den historiske situasjonen kommer tydelig frem i Doris Lessings nye bok, som kombinerer faktisk tilbakeblikk og kontrafaktisk historiefortelling. Foto: Scanpix

Alfred og Emily Tayler (født McVeagh) var Doris Lessings foreldre. De kom sammen på The Royal Free Hospital i London under første verdenskrig, der Emily arbeidet som sykepleier og Alfred var lagt inn med amputert ben. Han slet med depresjoner og posttraumatisk stress, mens hun sørget over tapet av kjæresten, en lege, som druknet etter en torpedering i Den engelske kanal. Krigen førte dem sammen, og var, hevder Lessing, et premiss for det senere livet deres – et liv som ikke ble slik noen av dem hadde ønsket seg.

Enhetlig diktning. Lessing skriver om både det ønskede og det virkelige livet: først en kontrafaktisk fortelling om hvordan det kunne ha fortont seg om verdenskrigen aldri hadde vært, der faren får sin engelske bondegård og moren får sin lege, deretter om det faktiske livet på en forgjeldet farm i Rhodesia, i en tematisk inndelt memoar. Virkeligheten fremtrer assosiativt og subjektivt ordnet, mens fiksjonsdelen er mer enhetlig og kronologisk. Lessing tar seg også noen nødvendige friheter, utover å fjerne første verdenskrig, nettopp for å gjøre fortellingen enhetlig – tydeligst ved å dikte opp et par felles venner, slik at foreldrene likevel får noen berøringspunkter.

En av dem er en voksen kvinne, Mrs. Lane, som fungerer som den forståelsesfulle surrogatmoren de begge trenger, og som har det sympatiske blikket den mer distanserte fortelleren trenger for å komme nær hovedpersonene. Det er via hennes modne betraktninger vi introduseres for de to ungdommene under en cricketkamp i 1902, med Alfred på banen og Emily blant publikum. Skjønt, Emily følger ikke med på kampen, er ingen tilskuer – og det er da også hun, i langt større grad enn Alfred, som er bokens hovedperson.

Annonse

Mest lest

Siste