Annonse
04:00 - 22. januar 2010

La spetakkelet begynne !

Romanversjonen av kinoaktuelle Til huttetuenes land er fan fiction på høyt nivå.

Styr på monstrene: Dave Eggers er medvirkende manusforfatter i filmversjonen av Til huttetuenes land (bildet), som har premiere på norske kinoer fredag. Nå har han skrevet roman med utgangspunkt i Maurice Sendaks berømte barnebok. Foto: Filmweb
Annonse

I rekken av uforglemmelige barnebøker med evne til å skremme vettet av unger, har monstrene i Til huttetuenes land utvilsomt gjort en god innsats. Flere generasjoner barn har fått kjenne ståpelsen på armene i møte med monstre som personifiserer kaos og mørke avgrunner de ellers effektivt skjermes mot. Maurice Sendaks bok ble i 1963 møtt med protester og forbud fra foreldre og lærere. Barn er heldigvis de skarpeste lesere av barnebøker. Resten er, som de sier, historie.

Raseri. Sendak var tidlig ute med å tematisere en ung gutts raserianfall og ta de destruktive kreftene på alvor i en barnebok. Siden den gang har boken blitt forsøkt tolket både psykoanalytisk og som et angrep på kolonialismen.

Dave Eggers, den amerikanske forfatteren og grunnleggeren av forlaget McSweeney’s, er tro mot grunnpremissene i Sendaks univers når han utvider og dikter videre på bildeboken. Også hos Eggers er Max en aktiv liten gutt i ulvekostyme, som i et øyeblikk av ustyrlig trass og raseri fantaserer seg vekk til en fremmed øy der han ulende gjør seg til konge over monstrene som bor der. Flere besynderlige leker utvikler seg mellom den lille menneskekongen og de klumpete, bjørnelignende monstrene, i en verden der gråt og sinne er like naturlige følelser som omsorgsevne og fantasifull skaperkraft. Sendak og Eggers sender ut et opprørsk og fremdeles litt truende signal: Noen ganger er det godt å være sint!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste