Annonse
04:00 - 22. januar 2010

Kronglete vei til fred

Ingen grunn til fredsoptimisme.

Begrensninger: Mats Berdal argumenterer godt for sine konklusjoner, som at FNs største operasjon, Monuc, ikke bidrar til fred i Øst-Kongo, skriver Tove Gravdal. Foto: Karel Prinsloo/Scanpix
Annonse

Det internasjonale samfunnet, anført av vestlige land, har etter den kalde krigens slutt trappet kraftig opp den militære aktiviteten som er ment å skape eller bevare fred. I løpet av 20 år har FNs operasjoner økt i antall, omfang og mandat, mens Nato- eller USA-ledede kriger i Kosovo, Irak og Afghanistan har vært omstridte, til tross for ideelle mål. Nå er det på tide å oppsummere hvor mye fred disse operasjonene har ført til.

Det gjør den norske professoren ved King’s College i London, Mats Berdal, i Building Peace after War. Boken er en oversiktlig gjennomgang av hvilken lærdom vi kan trekke av de siste 20 årenes fredsinnsats.

I kapittel én beskriver Berdal hvilke sammensatte forhold fredsoperasjonene gjennomføres i. På elegant vis retter han her kritikk mot den tyske forfatteren Hans Magnus Enzensberger, utviklingsøkonomen Paul Collier, samfunnsvitere og medier for altfor enkle fremstillinger av årsak til krig og vold i etterkrigsområder. Media kritiseres for eksempel for å omtale krig og krigens logikk som ubegripelig. Som regel er den begripelig, men kompleks, hevder Berdal.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Bøker