Annonse

Annonse

04:00 - 18. juni 2010

Kommer ut i lyset

Når det blir klart hva Karl Ove Knausgårds Min kamp egentlig handler om, blir det også lettere å forstå hvorfor romanen er så god.

Tar tak: Bind fem gjeninnfører det overtaket fortelleren Karl Ove har på romanhelten Karl Ove. Arkivfoto: Siv Dolmen

Det blir tydeligere for oss nå, hva monsterverket Min kamp handler om, og at vi må tilbake til begynnelsen for å få et skikkelig grep om ideene og deres litterære konsekvenser. I møte med et verk som dette skal vi ikke spørre hva som er galt med boken, slik Eivind Tjønneland underforstått gjør i sin pamflett Knausgård-koden, men heller hva boken gjør med oss og hva den gjør med litteraturen.

Og frisker vi opp hukommelsen med noen setninger fra bind to, finner vi det som nå fremstår som verkets hovedambisjon:

[D]et var inn dit, i det jeg hadde sett den kvelden, jeg måtte. Ingenting annet var godt nok, ingenting annet gikk. Det var bare dit, mot det vesentligste, mot den menneskelige eksistensens indre kjerne, jeg skulle bevege meg. Tok det førti år, så fikk det ta førti år. Men jeg måtte aldri miste det av syne, aldri glemme det, det var dit jeg skulle. Dit, dit, dit.

Selv om eksistensens «kjerne» vel er en tvilsom størrelse, er Min kamp et forsøk på å komme så nært innpå livet som man kan i litteraturen, ikke i en direkte, realistisk form, men med en barokk og hyperdetaljert fortelling om mennesket, akkurat her, akkurat nå. Misforståelsen oppstår idet vi tenker at et slikt forsøk må være fullstendig nytt eller originalt. Det må det ikke, tvert imot: Hvis ikke en roman med en slik ambisjon snakker med annen litteratur, og med verden rundt seg, er den dømt til å feile. At det ikke er nytt, bidrar til å sette verket i dialog med den store litteraturen.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mest lest

Få tilsendt Morgenbladets redaksjonelle nyhetsbrev hver fredag.

Mer fra Bøker