Annonse
04:00 - 30. juli 2010

Kappløpet om e-boken

Forfatter Morten Jørgensen mener Norge er altfor sent ute med e-bøker, mens kollega Morten Harry Olsen advarer bransjen mot å forhaste seg.

Strid om e-boken: Mens Apple og Amazon posisjonerer seg på ebokmarkedet i utlandet, hersker det stor uenighet blant forfattere og forleggere i Norge om den norske e-boksatsningen. Foto: Michael Probst/ Scanpix
Annonse

Kampen om e-bokmarkedet tilspisser seg: Amazon kunne forrige uke annonsere at det er solgt 143 elektroniske bøker for hver 100 solgte innbundne bok de siste månedene. De har innledet en priskrig på e-bøker, og i går ble det klart at de kutter prisene på den nye versjonen av leserbrettet Kindle, som kommer neste måned. Denne uken ble det også klart at Amazon gjennom en avtale med den kjente litterære agenten Andrew Wylie har sikret seg eksklusive rettigheter til en serie klassikere fra det 20. århundre, deriblant Philip Roth og Norman Mailer. Dette blir av mange vurdert som en krigserklæring mot den tradisjonelle forlagsbransjen. Også Apple posisjonerer seg, og signerte nylig en kontrakt med den storselgende japanske forfatteren Ryu Murakami om at hans neste roman skal bli gitt ut på Ipad. Etter at e-boken i flere år har vært en litt fjern spekulasjon for de fleste, skjer det nå mye, fort.

– Norge er altfor sent ute, man står på hælene i forhold til andre land. Så å si alle parter har taklet ebøkenes inntog på en elendig måte, sier forfatter Morten Jørgensen.

Han har skrevet teksten «Papirbokens død. Tretten personlige hjertesukk», som står på trykk i siste utgave av litteraturtidsskriftet Vinduet. Tittelen til tross, det virker ikke som om det å bla i bøker vil bli et stort savn for ham. Tidligere i år skrev han også et åpent brev til Forfatterforeningen hvor han kritiserte dem for ikke å våge å satse på e-boken.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse