Annonse
04:00 - 13. august 2010

Ibsen redux

Henrik Ibsen var ingen pioner i etableringen av norsk teater. Forsker Anette Storli Andersen viser at han snarere videreførte sterke teatertradisjoner.

Ibsen i nytt lys: Forskeren Anette Storli Andersen påviser at det allerede fantes er rikt teaterliv i Norge lenge før Henrik Ibsen.
Annonse

Deus ex machina. En mirakuløs inngripen. Som når en gud fires ned fra snorloftet i en klassisk gresk tragedie, en gud som løser alle problemer. Omtrent slik er vi vant med å forstå Henrik Ibsen i norsk teaterhistorie.

Men ikke alle er villige til å akseptere den etablerte fortellingen om hvordan «europeeren» Ibsen plutselig dukker opp i Christiania og mot alle odds skaper norsk teater ut av ingenting.

– Teatersituasjonen i Norge før 1850 har vært oppfattet som underutviklet og elendig, men i virkeligheten eksisterte det et rikt teaterliv i Norge lenge før Ibsen, forteller Ibsen-forsker Anette Storli Andersen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse