Annonse
04:00 - 26. februar 2010

Hvem skal få leve? Hvem skal dø?

Klimakrisen kan få oss til å gjøre fatale valg på menneskehetens vegne, mener forfatter Erland Kiøsterud. Det haster med å stille de virkelig eksistensielle spørsmålene.

Eksistensielt alvor: Erland Kiøsterud sier han frykter at vår måte å kategorisere og tenke rettigheter på kan vise seg som en dødelig type fornuft.
Annonse

Erland Kiøsterud sitter på et kjøkken et steinkast unna Litteraturhuset i Oslo. Vi har oppsøkt ham for å snakke om romanen Det som lever, siste bind i Elvetrilogien, en uanselig, men uhyre kraftfull og stort tenkt trilogi om Norges utvikling frem mot vår tids klimakrise. Romanen ble utgitt i fjor, men ble litt borte i en uvanlig tett bokhøst. Noen svært rosende kritikker dukket riktignok opp, som normalt er med Kiøsterud: Han hylles for sin stilsikre prosa og språklige presisjon. Han er en høyt aktet forfatter, men bøkene leses typisk som rene estetiske produkter, til tross for at hele forfatterskapet er gjennomsyret av et sterkt etisk-eksistensielt engasjement.

– Er det fordi man ikke våger å gå inn i de vanskelige spørsmålene? Fordi det er for ubehagelig? spør forfatteren. – Vil du ha brunt eller hvitt sukker til teen?

 

Annonse

Mest lest

Siste