Annonse
04:00 - 21. mai 2010

Den infantile autoriteten

Før fantaserte vi om Mao og Che Guevara. Nå har vi fått faren til Karl Ove Knausgård.

Paradoks: Karl Ove Knausgård skildrer en antikvert despotisk far og treffer sine jevnaldrende hjemme. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Annonse

Den relativt atypiske farsskikkelsen i Knausgårds Min kamp ser virkelig ut til å fenge leserne. Når folk på Knausgårds alder identifiserer seg med beskrivelsen av å bli hundset av en tyrannisk far, kunne man bli forledet til å tro at vår tids liberale oppdragelse bare er en myte. Og han er ikke alene blant sin generasjons forfattere: Hanne Ørstavik har skildret voldelig og autoritær oppdragelse i flere romaner. Det kan virke som om despotiet fortsatt rår i de tusen hjem, og at skrekkrapportene om overgrep og vold som slås opp som skandaler i pressen, bare er toppen av isfjellet. Stikker grusomheten hodet frem bak lekepedagogikken og den snillistiske overflaten?

 

På den annen side: Selv om flere av kritikerne ble inspirert til å påbegynne egne barndoms-realityromaner i sine anmeldelser av Min kamp, var det likevel ingen som fortalte at de ble hundset av foreldrene.

Annonse