Annonse
04:00 - 24. desember 2010

«Den der forferdelige kvinnen fra Egypt»

Hun var ikke egyptisk, hun var ikke løsaktig, hun var ikke engang spesielt pen. En ny biografi går bak mytene om verdenshistoriens kanskje mest berømte kvinne.

Anno 1917: Theda Baras Kleopatraportrett med slangedesign i stumfilmen Cleopatra, regissert av J. Gordon Edwards. Bara var kjent for femme fatale-roller og fikk tilnavnet «The Vamp».
Annonse

Hos Shakespeare er hun en listig renkespiller. I Asterix er hun en spissneset temperamentsbunt. I Hollywood-versjonen fra 1963 og den ferske tv-serien Rome er hun en oversminket vamp med frimodig utringning og oppsiktsvekkende seksuell appetitt.

Det er som det pleier: Historiene med flest hull er alltid de mest interessante. Sånn sett er det ikke så rart at fortellingen om Kleopatra, Egypts dronning fra 51 til 30 før Kristus, i ettertid har fengslet en hel verden. Her har det nemlig alltid vært rikelig med hvite felt som fantasien har kunnet fylle inn etter eget forgodtbefinnende.

Gift. Dette vet vi: Kleopatra VII regjerte et av antikkens viktigste riker i to turbulente tiår, fra hun var 18 til hun begikk selvmord som 39-åring. I en kort periode kontrollerte hun hele den afrikanske middelhavskysten og landene videre nordover til dagens Tyrkia. Egypts rike kornlagre og sinnrike skattesystem gjorde henne til antikkens rikeste person i hennes levetid.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.