Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Backpackerbilder

Å se fotografier bli tatt kan være en smertefull opplevelse.

Angkor Wat: Hentet fra boken Tro. Når handler fotografen uetisk, og når gjør han bare sin plikt som dokumentarfotograf? Foto: Ken Opprann
Annonse

For noen år siden så jeg Ken Opprann, mannen bak den nylig utgitte boken Tro, i aksjon med kameraet ute i felten. Det var ikke et vakkert syn. Vi befant oss i en liten landsby i det glovarme innlandet i Tamil Nadu, Indias sørligste delstat. Jeg studerte religionshistorie i en by ute på kysten, og var på ekskursjon med 15-20 norske medstudenter.

Opprann skulle lage avisreportasje fra studiestedet vi leste ved, og var med på ekskursjonen, som blant annet gikk til et slags hindutempel der man drev med eksorsisme. Vi studenter prøvde å holde oss i bakgrunnen og observere hva som foregikk. Plutselig kom to hindukvinner stavrende, bærende en tredje kvinne mellom seg. Den tredje kvinnen var tydelig i ulage, og plutselig begynte kroppen hennes å riste. Scenen minnet om det man ser når en person får et epileptisk anfall på gaten. Den syke falt bakover, snakket ikke, himlet med øynene og siklet. Hun hadde tilsynelatende ikke kontroll over egne kroppsdeler. Kvinnene som fulgte henne la våte omslag på pannen hennes, og strøk henne beroligende over hode og skuldre.

Opprann sprang til og trakk lynsnart frem kameraet, for anledningen utstyrt med et 20 centimeter langt objektiv. Han stilte seg bredbent over den syke kvinnen og justerte siktet. Fotografen nøyde seg ikke med ett eller to bilder, men knipset i vei i ekspressfart. En rekke avbildninger, fra flere ulike vinkler og avstander.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste