04:00 - 01. oktober 2010

300 000 rasister?

Sverigedemokraternas velgere er som folk flest, men partiledelsen har funnet idealsamfunnet på Færøyene.

Rasjonelle velgere: Sverigedemokraterna er først og fremst modernitetens tapere og ikke hardbarka rasister, som mytene tilsier, ifølge Markus Uvells analyse. Bildet er fra SDs valgvake i Stockholm, der valgdagsmålingen skapte stor stemning. Foto: Jonathan Nackstrand/ Scanpix

Sverigedemokraternas vekst har resultert i en flom med bøker fra svenske forlag og tankesmier som skal gi sjokkskadde svensker intellektuell nødhjelp i møtet med sine nye nasjonalistiske venner i Riksdagen. Dessverre er mange av bøkene preget av moralsk panikk og aktivisme fremfor kjølig, tilbakelent analyse. I denne strømmen av forutsigbare utgivelser skiller journalisten Niklas Orrenius’ Jag är inte rabiat. Jag äter pizza og statsviteren Markus Uvells Folkhemspopulismen seg positivt ut. Sammen gir de et innsiktsfullt, nyansert bilde av Sverigedemokraternas vekst som korrigerer det antirasistiske hylekoret som mye av svensk presse og offentlighet har redusert seg selv til.

 

Tåregass. Orrenius’ bok er egentlig en samling med reportasjer han har skrevet mellom 2002 og 2010 for avisen Sydsvenskan, og fortrolighetsforholdet han har bygget opp til partiets sentrale tillitsvalgte gir en unik innsikt i partiets indre liv. Orrenius beskriver et parti preget av islamhets og velferdssjåvinisme, men minner også leseren på at mange av dagens ledende sverigedemokrater er blitt mishandlet og truet på grunn av sine politiske synspunkter. De er blitt angrepet med jernstenger, kniver og tåregass, og mange har mistet jobben fordi de er Sverigedemokrater.

Annonse