04:00 - 24. september 2010

Skudd i mørket

Ingen kan fortelle en slik historie bedre.

Vil skrive selv: Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland gjorde muligens en tabbe i ikke å innynde seg hos forfatter Morten Strøksnes. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Leiesoldatene Tjostolv Moland og Joshua French, alias Mike Callan og John Hunt, har lyktes i å bli nasjonale kjendiser etter den fatale bilturen gjennom jungelen i Øst-Kongo i fjor, da sjåføren deres ble skutt og de selv ble anklaget for å ha utført ugjerningen. Ganske snart ble de to flyktende overlevelseskunstnerne fanget inn. Siden har avislesere og dagsrevytittere fulgt med i deres prøvelser i kongolesisk fengsel og for tre kongolesiske rettstribunaler. Mødre har kunnet identifisere seg med de oppriktige, prektige og urolige mødrene som er engstelige for sine sønner. Intervjuene har vært gripende, men de har begrenset sannhetsverdi som vitnesbyrd om hva de to sønnene faktisk drev med. To nordmenn med åtte-ti dødsdommer hengende over seg i rettsløse og barbariske omgivelser har bare altfor lett for å fange landsmenns sympati.

Annonse