04:00 - 08. januar 2010

Den gamle damen og Lutvann

Ikke alle Ellinger får seg en kompis som Kjell-Bjarne.

En egen komikk: Kjersti Annesdatter Skomsvold gir gammel tematikk en ny friskhet i sin debutroman.Foto: Finn Ståle Felberg/Oktober

Det er i grunnen rart at ikke flere fortellinger som Kjersti Annesdatter Skomsvolds har dukket opp tidligere. Generell tilkortkommenhet, gjerne underbygget av sosial angst eller i det minste sterk sjenanse, må jo kunnes sies å være populære temaer i samtidskulturen. Den ensomme, usikre karakteren – rikelig utrustet med de fikse ideer og snåle vaner et liv i isolasjon gir grobunn til – er veletablert, nærmest a safe bet som litterær type. Men, det dreier seg vel nesten alltid om menn? Selvsagt finnes også de kvinnelige Ellingene, men de er i et oppsiktsvekkende mindretall.

Det virker så snublende nært at det skulle blitt Skomsvolds herr Martinsen, kalt Epsilon av sin kone, som fikk historien sin i bokform. Den spinkle gutten med utstående ører som vokser opp til å bli engasjert statistiker på stedet hvil. Men så var det altså ikke den «ubetydelige» mannen denne gang, men madammen, fru Martinsen.

Og her ligger utvilsomt noe av denne debutromanens styrke, tematikken får en ny friskhet i at det denne gang dreier seg om en gammel dame. Med vekt på både alder og kjønn.

Annonse