04:00 - 04. september 2009

Vigdis Hjorth: En blå lapp

Om Bjørneboe: Jeg slukte ham i løpet av natten og var ikke alene lenger, skriver Vigdis Hjorth. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Tro det eller ei, men jeg var en dydig og forsiktig pike til jeg var over 30. Drakk ikke før jeg var russ og knapt da, så det var særdeles skummelt da jeg som 18-årig uskyld ble dratt med på Club 7 av en ny venninne fra Frogner. Faren hadde vært teatersjef og jeg var stum, bokstavelig talt, av beundring og ville ikke si at jeg ikke turte bli med på Club 7 med de belevne vennene hennes. Hadde jeg ant at stedet var kjent for sitt samfunnsomstyrtende stoff- og sexavhengige klientell, hadde jeg diktet opp en unnskyldning. Men jeg var uvitende og fulgte etter frognervillavenninnen og fikk blå lapp med nummeret P99 på da jeg hadde betalt.

Musikken var så høy at det heldigvis ikke var vits i å si noe, jeg stirret stivt mot scenen der en mager mann vred seg og sang dystert, tiden gikk ulidelig langsomt. I pausen ropte de opp P99 som på lappen min, det var litt pinlig, jeg ble stående, men teatersjefdatteren snappet lappen ut av hånden min og gikk ubesværet opp på scenen – sånn blir man av å vokse opp på Frogner, tenkte jeg misunnelig – og fikk en bunke bøker hun siden overrakte meg; jeg hadde vunnet Jens Bjørneboes samlede artikler, nyutgitt på Pax.

Jeg var ikke spesielt glad. Jeg hadde så vidt hørt om Jens Bjørneboe, en farlig mann med dårlig rykte der jeg holdt hus. Jeg la bøkene, som utvidet min boksamling med hundre prosent, innerst i et klesskap. Men da jeg etter en opprivende krangel med opphavet to måneder senere pakket i hast for å flykte til Bergen, tok jeg bøkene med. Jeg bladde opp i dem på toget. Artikler om Brecht! Den eneste forfatteren jeg hadde et forhold til. Bjørneboe var teatermenneske, viste det seg, som jeg selv den gangen; åpenbart en mann å stole på!

Annonse