Annonse
04:00 - 06. november 2009

Telefonkatalogen 1880

I år utgis den siste telefonkatalogen. Den første ble trykket som et vedlegg til Morgenbladet i 1880.

Annonse

Telefonkatalogen som sendes ut denne uken blir den siste. Kan noen ta vare på sin? I kulturminneåret 2009? Den første katalogen, som bare var ett ark og som inneholdt 169 navn, er faktisk ikke å oppdrive. Den ble trykket som vedlegg til Morgenbladet og Aftenposten 20. november 1880, men vedlegget er ikke bevart hos Nasjonalbiblioteket. Det du ser her er utsnitt av en kopi som er i Norsk Telemuseums eie.

Haraball. Likhetene mellom da og nå er vel så påfallende som forskjellene. Som man i dag kan betale seg opp på Google, eller kjøpe annonseplass på alle internettets telefonkataloger, kunne man i 1880 fremheve firmaets navn ved å la det stå med latinsk skrift, mens standarden, som vi ser, var gotisk. Den gang som nå var det et kommersielt haraball innen telecom, til tross for at mange nølte ettersom man anså telegrafen telefonen overlegen i forretningslivet. I telegrammet hadde man et juridisk gyldig dokument, telefonsamtalen kunne ikke legges frem i retten. Likevel: Alt gikk rasende fort, forstår vi etter å ha hatt Arve M. Nordsveen ved Norsk Telemuseum på tråden:

Den 5. mai 1880 ga bystyret i Christiania tillatelse til at International Bell Telephone Company, New York, fikk føre ledninger over byens gater og torg, samt nedlegge kabler i gategrunnen.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.