Annonse
04:00 - 27. november 2009

Sterkt om et sunket land

Uwe Tellkamps DDR-roman Tårnet er på nivå med Thomas Mann, James Joyce og Marcel Proust.

Ute på norsk: Uwe Tellkamps roman Tårnet. Foto: Schiffer-Fuchs / ullstein bild / Getty Images
Annonse

Det er ikke vanskelig å se for seg et ras av tyske romaner som utforsker forholdene i Øst-Tyskland, eller forholdet mellom øst og vest, ti år etter Berlinmurens fall. Når en så står med en murblokk på åtte hundre sider i hendene, som tar opp tematikken, kommer skepsisen sigende. Dette kan bli en lang og brutal reise i bakvendtland. Men, la det være sagt med en gang: Uwe Tellkamp er ikke en forfatter som maner frem en forrået, nitrist og absurd virkelighet, som mange andre romanforfattere fra kommunismens Øst-Europa har gjort. Tårnet er noe så uventet som en estetisk subtil og litterært avansert roman tuftet på en borgerlig tradisjon, fra borgerskapets reminisenser i et DDR som preges av stadig mer prekære mangler og bittert sinne.

 

Dannet liv. Året er 1983. Vi befinner oss i Dresden, som for lengst er bygget opp igjen, og deretter uvirkeliggjort på nytt av østtyske kommunister. Men, på tross av edderkoppnettet med stasiagenter finnes det anledninger der DDR-borgere kan dyrke lite kommunistiske virksomheter, og føre samtaler som ikke egner seg for kollegers lange ører eller etterretningens rullende lydbånd. Et slikt liv lever menneskene i denne kollektivromanen, hele tiden på grensen mellom et vitebegjærlig og dannet liv, og livet med byråkratisk opportunisme og konformistenes hverdagsterror.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse