Annonse
04:00 - 02. januar 2009

Skuffende klassiker

Dramatikeren Finn Iunker leser ny oversettelse av Aristoteles’ Poetikken.

Ny Aristoteles-oversettelse: Den har for mye upresis tegnsetting og for mange feil. Heldigvis er de gamle oversettelsene fremdeles å få i bokhandelen.
Annonse

Etter at Vidarforlaget hadde gjort seg ferdig med å utgi Platons samlede verker på norsk, trodde man at forlaget ville ta en pust i bakken, men nei da: Det fortsatte like godt med Platons (trassige) elev Aristoteles. I 2006 utkom Retorikk, i 2007 Politikk, begge oversatt til et klart og moderne riksmål av Tormod Eide. Det knyttet seg derfor store forventninger til årets utgivelse, en helt ny oversettelse av Poetikk, som må være tenkt å skulle avløse Sam. Ledsaaks oversettelse fra 1961. Øivind Andersen og Vidarforlaget har hatt en vanskelig oppgave, men det hadde vært i alles interesse om de hadde tatt seg bedre tid til å løse den.

Fortidig. Både Platon og Aristoteles hadde vært enklere å forstå hvis de hadde uttrykt seg klarere: Det kan virke som om deres respektive syn på estetikk, og særlig tragedie, ikke henger sammen med deres verdisystemer for øvrig. Et dydig liv skal gi et godt liv, men i tragedien er veien fra dyd til lykke langt fra sikker. Den britiske filologen Stephen Halliwell skriver at den i siste instans kanskje ikke er annet enn en «desperat illusjon».

Platon må i sine tidlige år ha opplevd både Sofokles og Euripides på nært hold, i tillegg til å ha sett sitt store forbilde Sokrates bli parodiert på scenen av Aristofanes. For Aristoteles er den greske tragediens storhetstid blitt et fortidig fenomen, og Poetikken er skrevet omtrent hundre år etter premieren på et av hans favorittstykker, Kong Oidipus.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste