Annonse
04:00 - 09. januar 2009

Så mye falskhet

Richard Yates’ halvglemte mesterverk Revolutionary Road kommer til Norge i bok og på film. Si hallo til horrorsosiologi fra glattpolert, amerikansk femtitall.

Livsløgnere: Strategien til Frank (Leonardo di Caprio) og April Wheeler Kate Winslet) i Revolutionary Road handler om at livet egentlig er noe annet enn det ser ut som.
Annonse

Vi har i og for seg hørt det før: 1950-tallet var konformitetens absolutte høydepunkt i Amerika. Knuget av kommunistskrekk, mccarthyisme og angst for all annerledeshet, men løftet av hittil ukjent rikdom, ble dette tiåret ikke bare kommersialismens store gjennombruddstid, men også en Indian summer for «familieverdier» som allerede var utdatert: Etter å ha fått en smak på yrkesliv og karriere under krigen, ble kvinnene skyflet tilbake i løpestrengen mellom kjøkken, stue og soverom.

Praktiske klær og naturlighet var helt ute og man mottok sin mann ferdigsminket og i cocktailkjole, med husherrens fjerde martini (han hadde allerede tatt tre til forretningslunsjen).

Man ga opp bykjernen og flyttet ut i forstedenes løvrike ro, ifølge Shel Silversteins geniale «Ballad of Lucy Jordan», til «a white suburban bedroom in a white suburban town» hvor man umiddelbart begynte å kjede vettet av seg, og endte opp med å omarrangere blomsteroppsatsene i timevis eller bli gal og løpe naken og skrikende gjennom gatene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste