Annonse
04:00 - 16. oktober 2009

Nils Henrik Smith er mitt virkelige navn

Ukens navn: Nils Henrik Smith. Utgir denne uken romanen Austerrike, to år etter Manhattan Skyline som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for.

Nils Henrik Smith: Aktuell med utgir romanen «Austerrike».
Annonse

– Forlaget snakker om krim, men Austerrike minner mer om en smal fransk sekstitallsroman: Hva er sannhet? Jeg har ereksjon. Hvem skamferte hunden?

– Hva gjelder fransk sekstitallslitteratur er jeg grenseløst uvitende, så den sammenligningen kan jeg verken ta avstand fra eller gi mitt bifall. Jeg vil ikke påstå det er krim, men vil ikke nekte for det heller. Her er ingen umiddelbart åpenbar forbrytelse, ingen åpenbar skyldig, ingen etterforskning. Men om det skulle være et problem, så er det leserens og ikke mitt. Jeg mener absolutt at det finnes krimelementer i romanen. La oss si at jeg har beholdt kriminalromanens beste kvaliteter samtidig som jeg har frigjort meg fra en del av sjangerens mer problematiske aspekter, slik som for eksempel den overforenklede moralske kategoriseringen, som etter mitt syn virker hemmende i mange kriminalromaner.

– Hovedpersonen sitter i avhør. Tiltalt for et eller annet. Hva er det avhørssituasjonen gir deg anledning til å behandle?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.