Annonse
04:00 - 16. oktober 2009

Mesterlig innvollsrealisme

Med utgivelsen av Ville detektiver bør den norske resepsjonen av Roberto Bolaño virkelig skyte fart.

Roberto Bolaño: Ville detektiver. Utsnitt fra omslaget.
Annonse

Den chilenske forfatteren Roberto Bolaño døde av leversvikt i 2003. Allerede ti år tidligere fikk han vite at han var alvorlig syk, og med det gikk han inn i en intenst produktiv periode hvor han skrev omtrent en bok i året, samtidig som han jobbet på tusensiders-romanen 2666, utgitt posthumt i 2003. I utgangspunktet var Bolaño poet, men da han fikk en sønn i 1990, bestemte han seg for at prosa var en bedre måte å forsørge familien på (!). Resultatet ble romaner som stort sett handler om poeter og poesi.

Obskur litterær bevegelse. Det store gjennombruddet i den spansklesende verden kom med Los Detectives Salvajes, på norsk Ville detektiver, i 1998. Boken forteller om poetene Arturo Belano og Ulises Limas jakt på Cesárea Tinajero, grunnleggeren av «de viscerale realistene», en obskur litterær bevegelse de selv har overtatt navnet til. Handlingen foregår i tidsrommet 1975–1996, mens den nesten fullstendig ukjente Tinajero bare har utgitt et enkelt dikt i et tidsskrift fra 1920-tallet. De ville detektivene jakter med andre ord på et sandkorn i Sonora-ørkenen.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.