Annonse
04:00 - 16. oktober 2009

Mesterlig innvollsrealisme

Med utgivelsen av Ville detektiver bør den norske resepsjonen av Roberto Bolaño virkelig skyte fart.

Roberto Bolaño: Ville detektiver. Utsnitt fra omslaget.
Annonse

Den chilenske forfatteren Roberto Bolaño døde av leversvikt i 2003. Allerede ti år tidligere fikk han vite at han var alvorlig syk, og med det gikk han inn i en intenst produktiv periode hvor han skrev omtrent en bok i året, samtidig som han jobbet på tusensiders-romanen 2666, utgitt posthumt i 2003. I utgangspunktet var Bolaño poet, men da han fikk en sønn i 1990, bestemte han seg for at prosa var en bedre måte å forsørge familien på (!). Resultatet ble romaner som stort sett handler om poeter og poesi.

Obskur litterær bevegelse. Det store gjennombruddet i den spansklesende verden kom med Los Detectives Salvajes, på norsk Ville detektiver, i 1998. Boken forteller om poetene Arturo Belano og Ulises Limas jakt på Cesárea Tinajero, grunnleggeren av «de viscerale realistene», en obskur litterær bevegelse de selv har overtatt navnet til. Handlingen foregår i tidsrommet 1975–1996, mens den nesten fullstendig ukjente Tinajero bare har utgitt et enkelt dikt i et tidsskrift fra 1920-tallet. De ville detektivene jakter med andre ord på et sandkorn i Sonora-ørkenen.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker