Annonse
04:00 - 24. juli 2009

Med ryggen mot veggen

Kulturradikalismen har havnet i en blindgate, mener Johan Lundberg.

Kulturradikal dobbeltmoral: Fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin stilte ut Jesus-bilder med homoerotisk tilsnitt i Uppsala domkirke. De samme som hyllet Ohlson-Wallin tok sterkt avstand fra Muhammed-tegningene, påpeker Johan Lundberg.
Annonse

Johan Lundberg er sjefredaktør i tidsskriftet Axess og har vært det i to og et halvt år. Fra 1990 var han litteraturkritiker i Svenska Dagbladet mens han arbeidet som dosent i litteraturhistorie ved Stockholms Universitet. Han har startet en rekke debatter om litteratur og kultur hos våre naboer.

– Har det kulturelle høyre utfordret det kulturelle venstre i Sverige?

– Vanskelig spørsmål. Her i Sverige har kulturvenstre og kulturradikalismen fortsatt en hegemonisk stilling. Jeg tok opp dette til debatt høsten 2008 og fikk mye støtte både fra høyre og venstre. Men så fort man forsøker å få til en alternativ debatt, merker man at hegemoniet er under press. Ett eksempel er Anna Odell-saken. Hun var en kunststudent som ble lagt inn på psykiatrisk avdeling, og så viste det seg at hun ikke var psykisk syk, det var en installasjon. Alle kulturskribentene i de store avisene følte at de måtte ta parti med henne, hvilket i bunn og grunn stammer fra et kulturradikalt standpunkt. Da jeg kritiserte installasjonen fikk jeg voldsomme svar fra en rekke kulturskribenter, og jeg opplevde det som at de ser sin posisjon som truet. Man opplever at denne kunstformen ikke har folkelig støtte, estetikken har møtt veggen, den gjentar seg selv og går på tomgang. Slik sett tror jeg at kulturradikalismen er truet og ikke har fremtiden foran seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse