Annonse
04:00 - 04. september 2009

Lars Fr. H. Svendsen: Han vekker en opprørstrang

Påvirkning: Jeg har nok Jens Bjørneboe å takke for at jeg, i stedet for å begynne på Handelshøyskolen, begynte å studere filosofi, skriver Lars Fr. H. Svendsen. Foto: Thomas Brun
Annonse

Alt forandret seg da en kamerat av broren min kom med Bestialitetens historie. Jeg var 16 år, og før dette hadde jeg knapt lest bøker på ordentlig. Men dette var rystende! Jeg fikk følelsen av å gjennomskue verdens beskaffenhet, all faenskapen. Det var en radikal kursendring, og jeg har nok Jens Bjørneboe å takke for at jeg, i stedet for å begynne på Handelshøyskolen, begynte å studere filosofi.

Jeg leste absolutt alt han hadde skrevet. Hvert bidige leserinnlegg og teaterstykke. Det er noe med Bjørneboe som gjør at han kan okkupere ens bevissthet fullstendig. Og her tror jeg nok Bjørneboe har hatt sin viktigste virkning: Han skriver med en inderlighet og intensitet som er en perfekt match for reseptive unge menn. Derfor fortsetter tekstene å virke; de vekker en opprørstrang og en kritisk impuls i generasjon etter generasjon, årskull etter årskull.

Dette er en viktigere side av Bjørneboe enn hans samfunnsanalyse eller hans læresetninger. Jeg oppfatter ikke Bjørneboe som en god teoretiker. Poenget er at han røsker tak i deg, og vekker deg. Så får du heller gå videre på egen hånd.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse