Annonse
04:00 - 17. april 2009

Klarsynt økonom

Erik Reinert mente allerede i 1998 at alt lå til rette for en global finanskrise.

Fremmed fugl: Erik S. Reinert, professor i økonomi, mente allerede i 1998 at alt lå til rette for finanskrise. Nå er han aktuell med en bok til dem som vil tenke nytt. Foto: Siv Dolmen
Annonse

En av de kjæreste mytene om det frie markedet er Friedrich Hayeks tanke om at det av seg selv skaper en «spontan orden». Når Erik S. Reinert kaller sin nye bok Spontant kaos er det som en bevisst motsats til Hayek, for øvrig Margaret Thatchers store helt.

Reinert mener kapitalismen er noe annet enn det som står i de brosjyrene fra liberalistiske tenketanker og det økonomiske establishmentet. For ham er ikke kapitalismen et system av perfekte markeder, snarere et system av utilsiktede bivirkninger.

Dette har ført Reinert inn i en posisjon som uortodoks og opposisjonell økonom, sikkert overraskende for en mann med gjennomtradisjonell bakgrunn. Han var en konservativ gymnasiast som studerte økonomi ved St. Gallen i Sveits, han fikk sin MBA ved Harvard Business School og tok doktorgraden ved Cornell University i New York. Få Klassekampen-spaltister har akkurat den forhistorien.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste