Annonse
04:00 - 15. mai 2009

– I Norge er det skammelig å ha en sjel

Horevenstre, dyrking av bondeverdier og en feig multikulturalisme er tre kjennetegn på «verdens beste land».

Heftige ting: Debattene om religion fremstår som om det trykkes på erogene soner, sier Nina Witoszek.
Annonse

Nina Witoszek vant Fritt Ords pris så nylig som 2005. Da Nina Karin Monsen vant den i år, ble det sagt fra flere hold at den «endelig» gikk til en virkelig opposisjonell. Men forfatter og professor Witoszek ble ikke fornærmet over at hennes egen opposisjon så å si ble sett på som bagatellmessig ved siden av Monsens.

– Nei, jeg ble ikke fornærmet. Jeg blir veldig sjelden fornærmet i den offentlige debatten. Det viktige her er jo at Fritt Ord følger sitt prinsipp, som er å være konsekvent inkonsekvent. At de gir bort priser uten noen hemmelig agenda bak er veldig viktig. Og når det gjelder kontroversielle personer, så hadde jeg større problemer med at prisen gikk til Klassekampens redaktør enn til Monsen. Jeg har på mange måter blitt rammet, såret og underminert av Bjørgulv Braanen, men jeg måtte spise det i meg. Men ser du på spekteret av vinnere: Shabana Rehman, Unni Wikan, meg selv og så videre, så finnes det problemer og hodepiner i forhold til oss alle. Nina Karin Monsen har i hvert fall klart å få frem sine synspunkter, vel vitende om at de verken er populære eller profitable i mediene. Det taler til hennes fordel.

– Bør den gå til Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet i Oslo? Eller til Mulla Krekar?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse