Annonse
04:00 - 26. juni 2009

Heseblesende togreise

Toget kan på sitt beste være sløv ro, men hos Håvard Rem blir det reisebrosjyre.

Håvard Rem: Togreiser
Annonse

Håvard Rem er en produktiv forfatter og oversetter. Og han er glad i å reise med tog. Derfor har han skrevet om lange togstrekninger, fra Narvik og Tibet og Odessa og Åndalsnes, for ikke å glemme Marrakech og Aswan. Boken Togreiser. Seks reiseruter i Norden, Europa og Asia viser at Rem har vært nesten overalt. Og det er bilder fra nesten overalt også. Kort sagt: det blir for mye. Togets styrke er at intet skjer bortsett fra at du ser ut av vinduet. Det er togets fortrinn fremfor flyets tranghet, serveringsmas og sikkerhetshysteri. Toget kan på sitt beste være sløv ro, men hos Rem blir det reisebrosjyre.

Tragisk bok. Ikke det at han ikke forsøker. Denne boken er et flott innlegg for togreisens gleder. Bildene er vakre, strekningene er mange og gode råd er gratis – hvis du altså har skaffet deg boken. Flere steder Rem kommer til, er det derimot «naturlig» å fly til. Rem har tatt konsekvensen av dette og ramser opp både priser på flyreiser og hvilket selskap man kan velge. Det er tragisk i en bok om tog, men det er selvfølgelig realistisk. Å ta tog ut av Norge er kronglete.

Rem har noen fine nostalgiske betraktninger om 1970-tallets interrailturer, endog et bilde av en billett. Vi er vel flere som har samlet på slike. I dag er det nesten umulig å finne ut hvor du får kjøpt en slik billett, hvor den gjelder, og så videre. Toget er blitt abstrakt estetikk, som i denne boken: vakkert, men det kommer ikke til å skje. I landet hvor man forventes å fly mellom Rygge og Göteborg, er hele denne boken en kuriositet. Men Rem skal altså ha takk for forsøket.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste