Annonse
04:00 - 20. februar 2009

Grusomme knips

Philip Gourevitch har skrevet bok om de ikoniske torturbildene fra Abu Ghraib.

Dokumenterer: Philip Gourevitch har tidlegare skrive om etniske konfliktar både i Afrika, Europa og Asia, men også om tematikk som politisk korrupsjon på Rhode Island og James Brown sin musikk.
Annonse

– Philip Gourevitch, kvifor endå ei bok om det som hende i Abu Ghraib? Har ikkje den massive mengda av artiklar, bøker og filmar gitt svar på alle spørsmål?

– Mykje har vore skrive, men frå andre perspektiv enn det til soldatane som var i teneste i fengslet, dei amerikanske soldatane som arbeidde som fengselsvakter under avhøyra, og som hadde instruks om å utføre torturpolitikken frå Washington. Eg snakkar altså om soldatane som tok, og figurerte i, dei velkjende fotografia. Dette er jo første gong soldatane sjølve har teke dei definerande, ikoniske krigsbilda. For det vart dei kasta i fengsel, utan noko skikkeleg rettsleg eller offentleg prosess. Dokumentarfilmskaparen Errol Morris tok til å intervjue desse soldatane seint i 2006. Han sende meg utskrifter, og det slo meg at eg aldri før hadde høyrt slike stemmer frå Irak-krigen.

– Kva fortalde dei deg?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse