Annonse
04:00 - 31. juli 2009

Friheten er ikke lenger hva den var

Filosof Arne Johan Vetlesen skaper seg et trygt tilholdssted der han uten risiko kan kritisere all verdens ondskap.

Arne Johan Vetlesen
Annonse

Arne Johan Vetlesen har samlet et utvalg av sine essays og artikler fra de siste syv årene i en omfangsrik og innholdsrik bok. Noen forfattere er best i små doser, men i Vetlesens tilfelle gir bredden tyngde og overbevisningskraft til et iherdig og sympatisk personlig prosjekt. Noen ganger er han utilgivelig banal. Imidlertid greier han som regel å gi også banalitetene et visst alvor.

Jeremiader. Best er han der han øser fritt fra sine helter: Løgstrup, Bauman, Habermas og Sennett. En sjelden gang kan Vetlesen også ta et høyst personlig grep, som i fremstillingen av Jean Amérys «forsvar for ressentimentet», eller når han minner om betydelige forfattere som urettmessig er glemt, for eksempel Alexander Mitscherlich. Allerede det at Vetlesen i så høy grad er orientert mot tysk filosofi, gjør ham til en formidler det er verdt å lytte til. Det blir stadig sjeldnere at yngre, norske filosofer orienterer seg den veien.

Skjønt «filosofi». Ofte – og særlig når han nærmer seg konklusjonene – springer Vetlesen fra det fenomenologiske og prinsipielle nivået til et psykologisk og moralistisk nivå, som når han taler om «patologiene i opsjonssamfunnet» og stanser ved de helsemessige konsekvensene av samtidens frihetshusholdning. Her er han mer eksistensforteller enn eksistensialanalytiker. Det ligner noe på gammeldags kulturkritikk når Vetlesen slynger sine jeremiader mot den sosiale oppløsningen som følger av «markedsliberalismen», «reklamens makt» eller den destruktive individualismen i samtiden som er alle forpliktelsers nullpunkt. «Jeremiader» er i denne sammenhengen ikke noe skjellsord, men brukes i sin opprinnelige mening. Vetlesen føler seg åpenbart fra tid til annen som en Jeremias, profeten som ynker seg over folkets synder.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.