Annonse
04:00 - 11. september 2009

Et eget rom

Skrivestuen er midtpunkt i en livsfortelling som strekker seg fremover og bakover i prosaens og poesiens form.

Intenst litterær: Tomas Espedals bøker oppholder seg stadig i et biografisk rom. Imot kunsten er både et angrep på litteraturen og intenst litterær, mener vår anmelder. Foto: Amalie E. Vossgård
Annonse

Ved et skrivebord av tre sitter forfatteren Tomas Espedal; foran seg har han vinduet, på pulten en skrivemaskin, en kaffekopp og noen notatbøker. Rommet er forutsetningen for skrivingen, slik Virginia Woolf skrev i sitt essay Et eget rom: stillheten og konsentrasjonen, friheten og bundetheten. Her er arbeidsplassen – for det er et arbeid! Et levebrød! – med den metalliske maskinen, den daglige innsatsen.

Biografisk. Tenker man på de fire siste utgivelsene, fremstår hver av Espedals bøker som et nytt rom. Med de tre bøkene Biografi (1999), Dagbok (2003) og Brev (2005) flyttet han oppmerksomheten over på den skrivende, og i langessayet (2006) undersøkes vandringen som litterær og filosofisk modus.

Rommene synes i stadig endring, men samtidig er vi i det samme rommet, det biografiske rommet. Imot kunstens rom truer tidvis med å kollapse, eller det inviterer leseren inn, i en slags lykke, eller oftere, i en bunnløs sorg. Sorgen over en død kjæreste, over barn som har mistet sine foreldre, over oss som skal miste våre. Opplevelsen av å vente «på noe forferdelig», «å miste alt, huset, barna» – å ha noe å miste; begivenhetenes og katastrofenes fravær:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.