Annonse
04:00 - 04. september 2009

Espen Schaanning: I dag er han ufarlig

Endret rolle: Bjørneboe var "a pain in the ass", men i dag passer han godt inn i bokhyllene i velmøblerte hjem, skriver Espen Schaanning. Foto fra UiO
Annonse

Mye av mitt akademiske arbeid har jeg viet til spørsmål knyttet til skole, straff og psykiatri, og jeg er overbevist om at jeg aldri ville ha engasjert meg i slike ting hvis jeg ikke som ung mann hadde lest Jens Bjørneboe. For en usikker sjel i ferd med å orientere seg i verden og stadig mer i opposisjon til the establishment, var jo Bjørneboe et funn. For meg som i hele mitt liv (og nå mer enn noen gang) har hatet skolen, var romanen Jonas naturligvis som plaster på et blødende sår. Men det som mer enn noe annet gjorde inntrykk var at han utviste et engasjement som var smittende og virket oppriktig.

I sine artikler hadde han en bitende og pågående stil som gikk rett hjem hos et opprørsk sinn som selv ikke turte åpne munnen. Han var det jeg selv ikke var: innsiktsfull og uredd. En modig rabulist og troverdig samfunnsrefser. Ikke redd for å stå alene, ikke redd for å tale makten midt imot, ikke redd for snakke om det man helst skulle tie om, og fremfor alt ikke redd for å ta imot all den massive kritikken han visste måtte komme. Alt dette iblandet en god dose arroganse og overlegen forakt for sine motstandere. Å, som jeg elsket det!

Men jeg hadde naturligvis ikke vært husdyr på universitetet særlig lenge før jeg oppdaget at med Bjørneboe kom man ikke langt. Hans polemiske stil var fullstendig uakseptabel (jeg har prøvd), og hans konfrontasjonslinje virkningsløs. Bjørneboe er for akademia det som Nietzsche er for filosofien: interessant som studieobjekt – en person man kan skrive avhandlinger og biografier om – men som skriver på en måte som man skal vokte seg vel for å imitere hvis man vil fremstå som seriøs. Sannsynligvis hadde Bjørneboe også minimal betydning overfor de «vesener» han angrep (skolevesenet, rettsvesenet, militærvesenet og så videre). Det han i høyden oppnådde var vel å ruske vesenene litt i barten. Folk med makt, penger og prestisje – salamandere og formyndermennesker, kalte han dem – lar seg sjelden affisere av slikt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.
Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.